100’ÜNCÜ DÜNYA METROLAR ZİRVESİ İSTANBUL’DA TOPLANDI

Zirvenin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bugün kentimizdeki 328,7 kilometre olan raylı sistem ağı, umudumuz ve kararlılığımızla, 2050 yılında yaklaşık 740 kilometreye çıkacak. 2024 yılı yatırım bütçemizin yaklaşık yüzde 40’ını raylı sistemlere ayırdık. 2019 yılından itibaren 1 milyar 550 milyon Euro kaynak bularak, çalışmaları yeniden başlatılan raylı sistem inşaatlarıyla birlikte, 4,5 yılda 47,3 kilometre uzunluğundaki hat hizmete alındı. 80,50 kilometre uzunluğunda toplam 6 raylı sistem inşaatımız da devam ediyor. Temel hedefimiz; gelecek nesillere çok daha kolay, çok daha mutlu yaşayacakları bir şehir bırakabilmek” dedi.

İMAMOĞLU: RAYLI SİSTEM AĞIMIZ 2050 YILINDA 740 KİLOMETREYE ÇIKACAK

“TEMEL HEDEFİMİZ; GELECEK NESİLLERE KOLAY VE MUTLU YAŞAYACAKLARI BİR ŞEHİR BIRAKABİLMEK”

 

Cumhuriyetimizin 100. yılında, 26 ülkeden 37 metro işletmesi, dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir İstanbul’da bir araya geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro İstanbul, 1957 yılından bu yana dünya metro işletmecilerinin yöneticilerini bir araya getiren Uluslararası Toplu Ulaşım Birliği’nin (UITP) 100’üncü Dünya Metrolar Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. 13-15 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 2023 UITP Dünya Metrolar Zirvesi’nin ikinci günü etkinlikleri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Şişli’deki özel bir otelde gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmalarını sırasıyla; UITP Metro Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Brieuc de Meeùs, Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, UITP Genel Sekreteri Mohamed Mezghani ve İmamoğlu yaptı.

“RAYLI SİSTEMLER ALANINDA GÜÇLÜ YATIRIMLAR YAPIYORUZ”

Etkinliğin düzenleyicisi Metro İstanbul’un, bir İBB iştiraki olarak 1988 yılında kurulduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “İstanbul'da raylı sistemler alanında güçlü yatırımlar yapıyoruz. Bugün kentimizdeki 328,7 kilometre olan raylı sistem ağı, umudumuz ve kararlılığımızla, 2050 yılında yaklaşık 740 kilometreye çıkacak. Göreve geldiğim günden bu yana, raylı sistemlerin kent içi hareketliliğin omurgası olması vizyonu ile kararlılıkla hareket ettik. Yatırımlarımızı bu yönde yaptık. Çünkü hem böylesi kalabalık bir şehrin tek çözümünün bu yatırım olacağını biliyorduk hem de birçok yönüyle bunun şart olduğunu da biliyorduk. Başta iklim değişikliğiyle mücadele noktasında İstanbul'un üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi, yine İstanbul'un bir deprem şehri olmasından ötürü böylesi bir güçlü ulaşım ağının İstanbul'a açısından bir yaşamsal şart ve ihtiyaç olduğunu biliyor ve bu kararlılığımızı bu yönde artırıyorduk” dedi.

“4,5 YILDA 47,3 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDAKİ HAT HİZMETE ALINDI”

2024 yılı yatırım bütçesinin yaklaşık yüzde 40’ını raylı sistemlere ayırdıklarını belirten İmamoğlu, “2019 yılından itibaren 1 milyar 550 milyon Euro kaynak bularak, çalışmaları yeniden başlatılan raylı sistem inşaatlarıyla birlikte, 4,5 yılda 47,3 kilometre uzunluğundaki hat hizmete alındı. 80,50 kilometre uzunluğunda toplam 6 raylı sistem inşaatımız da devam ediyor. Temel hedefimiz; gelecek nesillere çok daha kolay, çok daha mutlu yaşayacakları bir şehir bırakabilmek. Özellikle küreselleşen dünyada, bugün tüm ülkelerin gelecek nesillere daha yaşanabilir bir gezegen bırakmak için birlikte hareket etmesi gerektiğini de biliyorum. Dünyanın toplu ulaşım konusunda önemli çatı kurumlarından olan UITP’yi bu açıdan çok değerli bulduğumu ve birlikte hareket ettiklerinde, şehirler arasındaki bu önemli yatırımda doğru adımların atılmasına yoğun katkı sunacaklarına da inanıyorum. Ben, şehirlerdeki iş birliğini, dayanışmayı ve şeffaflığı çok seviyorum. Bu ülkeye yansıdığında daha da keyifli hale geliyor. Hele hele uluslararası boyutta bu dayanışma kanallarını ve iş birliği kanallarını açık tuttuğumuzda, iyi biliyorum ki dünya için de bu çok iyi bir pozisyon sağlıyor. Her buluşma, her dayanışma aslında dünya barışı için de dünyanın uzlaşabilmesi ve konuşabilmesi için de bir fırsat alanı” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL HER ZAMAN YANINIZDA”

“Bu dayanışma ruhunu gösteren kurum ve kuruluşların her bir ferdini ben aynı zamanda birer barış elçisi olarak da görüyorum” diyen İmamoğlu, “Onun için 100 kez buluşmuş olmanın keyfini çıkarın, ama lütfen bunun sayısını artırmaktan da geri durmayın. Aynı zamanda bu yönüyle dayanışma içinde olan kurum ve kuruluşların da İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hem motivasyon sağlama hem de yorulduklarında daha güçlü ayağa kalkma konusunda sağlam bir durak olduğunu, İstanbul'un her zaman yanınızda olduğunu da tekrar hatırlatmak isterim. Çünkü aynı amaca hizmet eden profesyonellerin bir arada bulunup, deneyimlerini paylaşması çok önemli. Uluslararası ölçekte, ortak akılla yol planı yapmak değerli. Bu nedenle dünyanın en büyük metropollerinde olan İstanbul'un da bu anlamdaki adımlarını sizlerle paylaşmak ve sizlerin önerilerini dinlemek bizim için keyif olacak” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL'UN TADINI ÇIKARMAYI VE BOLCA PARA HARCAMAYI UNUTMAYIN”

“Cumhuriyetimizin 100’ncü yıldönümünde, dünyanın aynı anda en fazla metro inşaatı sürdüren kenti olarak, UITP'nin, Dünya Metrolar Zirvesi'nin 100’üncüsüne ev sahipliği yapmak da bizim için hoş bir tesadüf ve bir mutluluk” diyen İmamoğlu, konuşmasını, “Bu buluşmanın sürdürülebilir kent içi toplu ulaşımı geliştirmesi adına işlevinin farkındayım. Bu ölçekteki kuruluşların varlığı, şehirlerde bir araya gelmesi, paylaşımı, ülkeleri ve dünyayı daha yaşanabilir bir dünya haline getiriyor. Bu yönüyle, bu kararlılığınızın dünyadaki demokrasiye de paylaşıma, akla, bilime de birçok yönüyle katkı sunduğunu da ifade etmek isterim. Dünya Metrolar Zirvesi'nin kentimiz ve tüm dünya için, iyi ve doğru kararlar alınmasına, güzel iş birlikleri yapılmasına vesile olmasını diliyor, hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyorum. Çıktıları merakla takip edeceğim. Elbette lütfen toplantılarınızın dışında kalan zaman diliminde de İstanbul'un tadını çıkarmayı ve bolca para harcamayı unutmayın” sözleriyle tamamladı. 

“YENİ BİR REKORA DAHA İMZA ATACAĞIZ”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, “2019’un Haziran ayında göreve geldiğimizde 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’un raylı sistemleri yalnızca 233 km’ydi. Sadece metro inşaatları yapmıyoruz araç filomuzu artırmak için de ciddi atılımlar yaptık. Üç tane büyük depo ve bakım alanı tamamladık. Şimdi geldiğimiz noktada 233 km olan raylı sistem ağını 328 km’ye çıkardık. Mart 2024 itibarıyla İstanbul’un raylı sistem hattı uzunluğu 367 km’ye çıkacak. Ardından da günlük 4 milyon yolcu sayısına ulaşacağımızı düşünüyoruz. İstanbul için günde 4 milyon yolcu yeterli değil ancak yaklaşık 56-57 ayda İBB olarak sadece kendi insan ve finans gücümüzle, 65 km’nin üzerinde metro hattı ve 62 adet istasyon açmış olacağız. Yıllık 13,7 km metro inşaatı yaparak dünyada yeni bir rekora daha imza atacağız. 2025-2029 arasında 500 kilometrelik bir raylı sistem ağına ulaşacak, 2025-2029 yılları içinde de yapımı ve tasarımı devam edecek hatlar ile birlikte 630 kilometreye ulaşarak İstanbul’un raylı sistem ağını 3 katına çıkarmış olacağız” dedi.

“İSTANBUL, 100. DÜNYA METROLAR ZİRVESİ İÇİN MÜKEMMEL BİR ŞEHİR”

UITP Genel Sekreteri Mohamed Mezghani, İstanbul’un birçok farklı toplu taşıma moduna ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu hatırlatarak, “İstanbul'da, 1875 yılında açılan ve Londra Metrosu'ndan sadece birkaç yıl sonra hizmete giren dünyanın ikinci en eski kentsel demir yolu olan Tünel funikülerinde keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Ayrıca tramvay, otobüs, feribot, banliyö treni gibi birçok ulaşım modu, günlük olarak insanların kent içi hareketliliğinde büyük bir rol oynuyor ve tabii ki metro, şehrin ulaşım sisteminin giderek daha fazla omurgasını oluşturuyor. Bugün İstanbul’da 3’ü tamamen otomatik olmak üzere toplam 10 metro hattı hizmet veriyor ve yapılan inşaatlar ile kentin raylı sistem ağı genişlemeye devam ediyor. Bu durum, bu yıl 100’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Dünya Metrolar Zirvesi’ne ev sahipliği için İstanbul'u mükemmel bir şehir haline getiriyor. Bu buluşmayı düzenleyen ve bizlere gösterdikleri sıcak karşılama için Metro İstanbul'a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“YOLCULUK SAYISI YÜZDE 40 ARTTI”

Haziran 2023’te UITP Başkan Yardımcısı ve Avrasya Bölge Başkanı seçilen Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, “Günde 20 milyondan fazla yolculuğun gerçekleştirildiği İstanbul gibi bir mega kentte, toplu ulaşımın önemi tartışılmaz. Bu kadar büyük bir hareketliliğin yarattığı trafik, güvenlik ve çevresel sorunların aşılabilmesi için tek çözüm: Sunduğu kapasiteyle, çevreci özellikleriyle, ve sağladığı güvenlik standartlarıyla raylı sistemlerdir. 2019 yılından itibaren farklı bir anlayışla raylı sistemlere büyük kaynakların aktarılması ve İBB Başkanımızın koyduğu büyük enerjiyle 4 yılda raylı sistem yolculuklarının sayısı %40 artırılarak günlük 3.5 milyonu bulmuş ve entegre toplu ulaşım sistemi içerisindeki payı %42’ye ulaşmıştır. Ancak bu boyuttaki bir kent için bu rakamlar yeterli değildir. İstanbul’da günde en az 10 milyon yolcu taşıyacak kapasite ve kabiliyete ulaşmak için çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde de sayın başkanımızın liderliğinde sürdürmek için kararlıyız” ifadelerini kullandı. 

13-15 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen zirvenin 100’üncü toplantısında; delegeler için etkileşimi, fikir alışverişini, ağ kurma fırsatlarını artıran atölyeler ve oturumlar gerçekleştirilecek. Atölyelerde delegeler, Covid19’un ardından yeni normale uyum sağlamaya, metro sistemlerini geliştirmek için bilgi teknolojisi ve yapay zekadan yararlanmaya odaklanacak.

METRO HATLARINA ZİYARET

Oturum ve atölyelere ek olarak, program kapsamında; İstanbul’un raylı sistemi ve Metro İstanbul’un geliştirdiği projelerin ziyaret edileceği teknik ve kültürel geziler düzenlenecek. Türkiye'nin ilk 2 katlı tren park alanına sahip Dudullu Behiç Erkin Yerleşkesi’nde kumanda ve atölye merkezi ziyaret edilecek, ardından Çekmeköy-Sultanbeyli uzatma hattında test sürüşü gerçekleştirilecek. Teknik gezinin ikinci gününde Türkiye’nin ilk enerjisini yerden alan, katenersiz tramvay hattı T5 Eminönü-Alibeyköy Otogarı tramvay hattı ve Alibeyköy Yerleşkesi ziyaret edilecek. Teknik ziyaretler kapsamında delegeler; İstanbul'un en fazla yolcu taşıyan M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattında, Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu M5 Üsküdar-Çekmeköy metro hattında ve T5 Eminönü-Alibeyköy Otogarı tramvay hattında yolculuk yapacak. Kültürel gezi kapsamında, Haliç Metro Köprüsü'nde panoramik bir manzara gözlemi gerçekleştirilecek.

UITP DÜNYA METROLAR ZİRVESİ 2023 KATILIMCILARI

Zirveye 26 ülkeden 37 kentin metro işletmecisi katılacak. Katılan ülkeler ve şehirler şunlar:

Türkiye: İstanbul, İzmir.

Kazakistan: Almatı.

İspanya: Barselona, Beasain, Madrid.

Almanya: Berlin, Münih, Hamburg.

Brezilya: Brasillia, Salvador.

Belçika: Brüksel

Arjantin: Buenos Aires

Hindistan: Chennai, Yeni Delhi, Koçi.

Suudi Arabistan: Cidde

İrlanda: Dublin

Çin: Hong Kong

Danimarka: Kopenhag

Malezya: Kuala Lumpur

Portekiz: Lizbon

İngiltere: Londra

İtalya: Milan

Çekya: Prag

Güney Kore: Seul

Fransa: Courbevoi, Paris, Fontenay Sous Bois, Saint-Quen.

Singapur: Singapur

Tayvan: Taipei

Japonya: Tokyo

Avusturya: Viyana

Polonya: Varşova

Özbekistan: Taşkent

Gürcistan: Tiflis

UITP HAKKINDA

1885 yılında kurulan, 100 farklı ülkeden toplu taşımacılık işletmecileri, merkezi idareler, yerel yönetimler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan oluşan ve dünya genelinde 1900'den fazla üyesi bulunan kâr amacı gütmeyen birliktir. UITP, toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşu olma özelliğini taşıyor ve sürdürülebilir kent içi toplu taşımayı geliştirmek için çalışmalar düzenliyor. Merkezi Brüksel'de bulunan UITP'nin Dubai, Kazablanka, Tahran, Shenzhen, Moskova, İstanbul, Sao Paulo, Fildişi Sahilleri, Bangalore, Hong Kong, New York, Johannesburg, Melbourne ve Singapur'da da ofisleri bulunuyor.